vrijdag 3 maart 2017

Koninginnerit

De tocht over de hoofdkam tussen de Refuge de Ratou en de Refuge de Gralet loopt langs de twee hoogste toppen van de Jura : Cret de Neige en Reculet. De lange smalle kam is veruit de meest alpine van de Jura.
Het was vreemd weer. De locals zegden de hele tijd "ah - wind uit het zuiden" met zo'n blik van "goed, maar het kan beter". Blijkbaar staat dit voor redelijk stabiel weer met mooie uitzichten maar wat bewolkt (de hele dag een soort zonsondergangsroze) en vooral een felle wind op de toppen.
Dat heb ik geweten. In de afdaling van de Reculet (met zijn megalomaan kruis) moest ik een paar keer op de knieën, zo'n harde wind.
Het uitzicht op de Mont-Blanc en de rest van de Alpen was de hele dag spectaculair. Je kon ze haast aanraken, zo helder en scherp waren ze zichtbaar.
De specials van de dag:
- 15 gemzen gespot die gewoon rustig bleven doen wat ze gewoon zijn: op een afgelegen plek uit de wind maar vlak bij steile rotswanden wat herkauwen.
- een Mariagrot. Ideaal om even te pauseren uit de wind.
- de Refuge de Gralet. Manifiek zo'n kleine afgelegen ruige berghut. Hout hakken, stoof aansteken, water halen... is deel van het pakket. Dat heb ik er zeker voor over
- en vooral : de luxe om het grootste deel van de tocht te maken door een ongerept decor zonder enig ski- of wandelspoor.
Crêt de Chalam en Crêt au Merle
Vanop de Grand Crêt : Genève, erachter la Salève, erachter het Mont-Blanc massief
In de verte de Reculet
Reculet topgraag
Reculet topkruis
Zoek de 15 gemzen
La grotte de la Marie du Jura

Geen opmerkingen:

Een reactie posten