maandag 27 februari 2017

Raadsel van Risoux

Als wandelaar (met of zonder raquettes) kan je in winter en voorjaar maar in een heel klein stukje van het enorme Foret de Risoux. Omdat het een stiltegebied is mogen wandelaars maar een heel klein hoekje tussen Chalet Gaillard en Bois d'Amont doorkruisen. De rest is verboden : het wild en vooral de Grand Tetra (Auerhoen) heeft rust nodig. Van lawaai raakt ie gestresseerd en dan verbruikt ie zoveel reserves dat ie de winter niet overleefd.
Het grote raadsel: waarom zijn er in dit Foret de Risoux voor de langlaufers zo'n 80 km pistes, die elke nacht  geprepareerd worden door een zware machine met meer licht aan boord dan een podium van een popfestival ? En dan zijn er nog de vliegtuigen die naar Genève afdalen ? Maar blijkbaar zijn het de wandelaars die het voor die vogels verpesten?
Maar voor de Auerhoen hebben we wel iets over. Ik neem een route zo dicht mogelijk langs de zuidrand, buiten de Zone de Quiétude.
De rand van het Bois de Risoux, een eind langs het meer - Lac des Rousses - heerlijke middagpauze met zicht op het verijsde meer.
Na de middag trok ik terug het bos in. Alle hoekjes verkennen van het Fort de Risoux en dan zo ver mogelijk op de raquettes blijven stappen. Eigenlijk zijn ze alleen zinvol op afgelegen paadjes boven 1200 m.
Na Les Rousses (supermarkt - voor de rest niet veel interessants) trok ik naar mijn favoriete Gite in de Jura, La Grenotte. Ze kenden me nog.
Lac des Rousses. Op de achtergrond la Dôle
Lac des Rousses. In de verte Dent de Vaulion in Zwitserland
Fort de Risoux

2 opmerkingen:

 1. Lagen al die 'antieke' fietsboten er al toen jij er was? En, op een heel andere plek, een roeiboot?
  Ik snapte er niets van. Moet daar ter plekke gebruikt zijn. Of vond iemand het de moeite om het allemaal naar boven te rijden en fort in te sjouwen?
  Je hebt het verhaal vh ongeluk met de 'navettes' in 1882 niet tegengekomen? Via het 'monument langs de weg langs het meer?
  Zie hier: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiSs5DRo5TsAhUnNOwKHZpYC-cQFjAAegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.g2hj.fr%2Fdocuments%2Fimages%2Fpdf%2FLa%2520stele%2520oubliee%2520par%2520Raphael%2520LAMY015.pdf&usg=AOvVaw0lYp0QKYEvGuMnZ-uKbXiA

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De antieke fietsboten lagen al in het fort toen ik er was. Heel bizar.

  BeantwoordenVerwijderen